Steunpunt dyslexie
Het steunpunt dyslexie is geen fysieke plek, maar een combinatie van documenten/kennis en professionals: het dyslexieteam.
Het dyslexieteam heeft drie taken:
- Het beoordelen van aanvragen voor vergoed onderzoek naar ernstige dyslexie (ED) en het doorsturen van deze aanvragen naar de betreffende gemeente. De beoordeling bestaat uit screening van leerlingdossiers op de criteria van achterstand en hardnekkigheid van het technisch leesprobleem.
- Het beantwoorden van consultatievragen van onder andere intern begeleiders over lees- en spellingsproblemen. Het dyslexieteam denkt dan mee over of de leerling in aanmerking kan komen voor de vergoedingsregeling of welke ondersteuning er nog geboden moet worden om te voldoen aan de criteria. Daarnaast is het mogelijk om het dyslexieteam te consulteren om mee te laten denken bij de invulling van goed lees- en spellingonderwijs.
- Het beoordelen van aanvragen voor verlenging van behandeling voor ernstige dyslexie.
Het dyslexieteam bestaat uit twee onafhankelijke leden. Zij zijn niet verbonden aan een school, bestuur of gemeente en kunnen aanvragen daardoor objectief beoordelen. Beide leden zijn orthopedagoog en hebben de nodige expertise en ervaring in huis.
De doorontwikkeling van het dyslexieteam
Een van de speerpunten uit het ondersteuningsplan is dyslexie. Ieder jaar beschrijven we in het jaarplan wat concrete actiepunten en doelstellingen zijn. Samen met de vier gemeenten wordt onderzocht hoe we nog beter samen kunnen werken en nog efficiënter en meer preventief kunnen werken.
Werkwijze dyslexieteam
Het dyslexieteam beoordeelt aanvragen op basis van binnenkomst. Scholen zijn samen met ouders verantwoordelijk voor het aanvragen van het onderzoek. Scholen bezitten de aan te leveren informatie, ouders moeten instemmen met het doen van een aanvraag. Het streven is dat ouders binnen 8 weken een (positieve of negatieve) beschikking thuis krijgen. Het dyslexieteam heeft daarom uiterlijk 7 weken de tijd om een oordeel te geven. De gemeente verstuurt dan binnen één week de beschikking naar het woonadres van de leerling en naar de gekozen zorgaanbieder. Uiteraard is het streven om in minder dan 7 weken tot een oordeel te komen. De verschillende stappen van de procedure zijn te bekijken in het stappenplan (zie documenten hieronder).
Aanvragen voor verlenging
Een verlenging van behandeling kan alleen in zeer uitzonderlijke gevallen aangevraagd worden. Aanvragen voor verlenging van behandeling worden eveneens beoordeeld door het dyslexieteam. Het dyslexieteam heeft uiterlijk 8 weken de tijd om het dossier te beoordelen.
De verlengingsaanvraag moet de zorgaanbieder indienen middels het formulier Aanvraagformulier verlenging behandeling ED. Naast het ingevulde aanvraagformulier dient de zorgaanbieder de oorspronkelijk afgegeven verleningsbeschikking, het onderzoeksverslag, de behandelplannen en de (recente) toetsresultaten/ evaluatie van de behandelperiodes mee te sturen. Ten slotte dient de behandelaar te onderbouwen wat de meerwaarde en de doelen van een eventuele verlenging zijn. School levert via Topdossier de handelingsplannen aan die gedurende de inzet van de dyslexiebehandeling zijn gevolgd. Als het dyslexieteam de aanvraag accordeert, dan wordt deze doorgezet naar de woongemeente van de leerling. De gemeente zal dan binnen maximaal één week de verleningsbeschikking/brief per post naar de ouders sturen en naar de zorgaanbieder.
Documenten en formulieren
Meer informatie over de werkwijze van het dyslexieteam is te vinden in onderstaande documenten.
- Stroomschema vermoeden enkelvoudige dyslexie – visual van de stappen in het proces
- Factsheet werkwijze dyslexieteam
- Stappenplan dyslexie
- Doelen en werkwijze dyslexieteam
- Gecontracteerde zorgaanbieders
Formulieren:
- Aanvraag ED – aanmeldformulier TOP dossier
- Aanvraagformulier verleningsbeschikking ED
- Toestemmingsformulier overdracht gegevens
Contactgegevens
In verband met de corona maatregelen en het thuiswerken hebben we tijdelijk geen telefonisch spreekuur voor intern begeleiders en zorgaanbieders. Zij kunnen hun vragen wel per e-mail stellen. Ook is het mogelijk om via e-mail een telefonische afspraak in te plannen. Stuur je vraag of verzoek voor een afspraak naar het e-mailadres dyslexieteam@swvpo3006.nl.